Inventarisatie ontwerparchieven

DSCF3827aBij de reorganisaties, opsplitsing en overnames van de voormalige afdeling Decorontwerp van de publieke omroep is het erfgoed van decorontwerpers verspreid geraakt en soms zelfs vernietigd. Gelukkig hebben een aantal ontwerpers ontwerpen van henzelf en van collega’s bewaard. Daarnaast beheren instellingen zoals Beeld en Geluid werk van decorontwerpers.

Bij deze inventarisatie gaat het met name om tekeningen, maquettes, documentatie en zelf gemaakte foto’s en opnames van televisieproducties, de afdeling en de decorontwerpers zelf. Het (zeer) complete archief van de voormalige NTS/NOS/NOB Fotodienst en de televisieuitzendingen zijn door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gedigitaliseerd en ontsloten.

Per ontwerper maak ik op deze site een overzichtspagina waarop alle informatie over het erfgoed en het oeuvre van die ontwerper te vinden is. Het erfgoed wordt daarna -indien mogelijk- gedigitaliseerd en ontsloten. Er is al veel materiaal gedigitaliseerd in de loop van het onderzoeksproject door mij en anderen en waar mogelijk is dit materiaal op de overzichtspagina’s te zien. In sommige gevallen wordt gelinkt naar blogpost(s) waar meer contextinformatie en aanvullend beeldmateriaal te vinden is over de productie.

Onderstaande lijst is geen compleet overzicht van alle medewerkers van de afdeling. Meen je dat ik iemand ten onrechte oversla of heb je een ontwerparchief aan te melden? Neem dan aub contact op met info@vormvanvermaak.nl.

NTS decorontwerpers begonnen in de periode 1951 – 1959 

NTS decorontwerpers begonnen in de periode 1960 – 1964

NTS decorontwerpers begonnen in de periode 1965 – 1969

NOS decorontwerpers begonnen in de periode 1970 – 1979

NOS decorontwerpers 1980 – 1992

Onderafdeling Maquettebouw 1951-1992

Hoe kan je helpen?

Het kan nog even duren voor dat ik contact met je zoek, misschien sta je zelfs nog niet in bovenstaande lijst! Je kunt zelf al een aantal zaken voorbereiden om het onderzoek te bespoedigen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een cv met opleiding en arbeidsverleden
  • Oeuvrelijst met programmatitels en het jaar van productie (hoeft niet volledig, wel graag op jaar)
  • Inventarisatie wat je aan ontwerpen hebt bewaard (kan je bijvoorbeeld aangeven op oeuvrelijst)
  • Scannen of fotograferen van (een selectie van topstukken uit) je archief
  • Selectie maken van tien programma’s uit je loopbaan die om wat voor reden dan ook belangrijk, bijzonder, typerend, mooi of anderzins interessant zijn.

 

Reageer